Zapiekanka mięsno-warzywna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciekawe połączenie smaków

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g szynki wieprzowej
    1 większa marchewka
    1/4 selera
    1/2 pora
    2 ziemniaki
    2 cebule
    200 sera żółtego
    sól, pieprz
    słodka papryka
    pieprz cayenne
    ostra mieszanka przypraw (młynek)
    zioła prowansalskie

Zapiekanka mięsno-warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i obsypać przyprawami. Cebulę podsmażyć i przełożyć do rondelka. Mięso obsmażyć, przełożyć do cebuli i zalać wrzątkiem. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
  • Warzywa 2. Marchewkę i selera pokroić drobno i podsmażyć. Obsypać solą, pieprzem i ziołami. Dodać pokrojonego w półplasterki pora.
  • Przed zapieczeniem 3. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem (u mnie z poprzedniego obiadu), na to wyłożyć warzywa i mięso (razem z sosem). Wierzch posypać startym serem żółtym i słodką papryką.
  • Smacznego :) 4. Zapiekać 30 minut w temperaturze 200 stopni.
    Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy