Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli aby lekko zmiękła, następnie dodajemy groszek oraz mięso mielone. Doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso się zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia i układamy na mięsie plastry żółtego sera.
W międzyczasie przygotowujemy puree. Ziemniaki gotowałam w mundurkach, wystudziłam, obrałam i zmiksowałam z dodatkiem masła soli i odrobiny pieprzu. Całość podzieliłam w stosunku 1:2 do większą część zostawiłam same ziemniaki, mniejszą wymieszałam z ugotowanym i zblendowanym zielonym groszkiem.
Puree przełożyłam do rękawa cukierniczego i wyciskałam zawijasy na farsz. Najpierw purre z tylko ziemniaczane, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego tymianku. Całość zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C aby ser się rozpuścił.
Komentarze