Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną. Można też użyć mrożonych czereśni.
2 godz.
Składniki:
400ml mleka
750 g czereśni
6 czerstwych pełnoziarnistych bułek
100 g miękkiego masła
pół cytryny
3 jajka
100 g miodu
szczypta cynamonu
bułka tarta i masło do formy
Zapiekanka miodowa z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do zmięknięcia.
Masło utarłem na puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę.
Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny.
Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem.
Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy.
Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem.
Komentarze