Zapiekanka miodowa z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Można podać na ciepło, jak i na zimno pokrojoną w plastry ze śmietaną. Można też użyć mrożonych czereśni.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400ml mleka
    750 g czereśni
    6 czerstwych pełnoziarnistych bułek
    100 g miękkiego masła
    pół cytryny
    3 jajka
    100 g miodu
    szczypta cynamonu
    bułka tarta i masło do formy

Zapiekanka miodowa z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka miodowa z czereśniami 1. Podgrzałem mleko. Bułki pokroiłem w cienkie plasterki, przełożyłem do miski i zalałem mlekiem. Odstawiłem na ok. 1 godzinę do zmięknięcia.

    Masło utarłem na puszysty krem. Cytrynę umyłem gorącą wodą, starłem z połowy skórkę.
    Oddzieliłem żółtka jajek i utarłem je z miodem, cynamonem i skórką cytryny.
    Dodałem do masła, wymieszałem i dodałem namoczone bułki. Wszystko delikatnie wymieszałem.

    Czereśnie po umyciu wydrylowałem. Ubiłem białka na sztywna pianę i razem z czereśniami dodałem do przygotowanej masy.

    Wysmarowałem tłuszczem żaroodporną formę, wysypałem ja bułką tartą. Przełożyłem do formy ciasto i wstawiłem do nagrzanego piekarnika. Zapiekałem przez ok. 50 minut w temperaturze 160 stopni C z termoobiegiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy