Zapiekanka naleśnikowa z nadzieniem serowo- bananowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, słodka zapiekanka naleśnikowa z nadzieniem z sera białego i bananów zapiekana w słodkim, żółtkowo- śmietankowym sosie.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki (7 sztuk):
    100 g mąki pszennej (ok.3/4 szklanki)
    1 jajko
    1 szklanka mleka
    1 zaokrąglona łyżeczka cukru
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Nadzienie:
    340 g sera białego w kostce
    2 małe dojrzałe banany
    2 łyżki cukru
    2 czubate łyżki mąki pszennej

    Zalewa:
    2 żółtka
    1 łyżka cukru
    1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30 %

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekanka naleśnikowa z nadzieniem serowo- bananowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki
    Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Smażyć cienkie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Zapiekanka naleśnikowa z nadzieniem serowo- bananowym 2. Nadzienie
    Ser biały, banany i cukier zmiksować blenderem. Dodać mąkę, krótko zmiksować. Smarować każdy naleśnik po 2 łyżki nadzienia serowego. Zwinąć w rulon. Układać w naczyniu żaroodpornym.
  • Zapiekanka naleśnikowa z nadzieniem serowo- bananowym 3. Zalewa:
    Żółtka ubić z cukrem przez ok. 1 minutę. Dolać śmietankę, wymieszać. Zalać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec ok. 25-28 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować