Kilka miesięcy w roku spędzam w Niemczech, proponuję więc przepis na popularne tam tanie i smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Składniki:
● 250 g makaronu duże kolanka lub łazanki
● 200 g gotowanej szynki
● 150 g sera gouda
● mała puszka groszku z marchewką
● 1/2 małego słoika słodkiej papryki
● 1/2 litra słodkiej śmietany
● 1/2 kostki masła
● sól
● pieprz
Zapiekanka niemiecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy na półtwardo
w osolonej wodzie, odcedzamy
i studzimy.
2.Szynkę, ser i osączoną
z zalewy paprykę kroimy na
kawałki.
3.Dodajemy osączony groszek
z marchewką i mieszamy
z makaronem. Doprawiamy
solą i pieprzem.
4.Makaron z szynką i warzywami
przekładamy do wysmarowanej
masłem formy, zalewamy
śmietaną. Posypujemy
płatkami masła i wkładamy do
piekarnika rozgrzanego do
temperatury 175 °C. Zapiekamy
około 45 minut.
Komentarze