Odwiedziliśmy rodzinę Murowanych, która przygotowała dla nas niecodzienne dania.
Składniki:
● ok. 25 dag makaronu lasagne
● 40 dag pieczarek
● czerwona i żółta papryka
● 40 dag wędliny (szynka lub polędwica)
● 1/2 puszki kukurydzy
● 2 duże cebule
● 20 dag startego żółtego sera
● keczup
● sól, pieprz
● olej
● pomidor i ogórek do dekoracji
Zapiekanka à la pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i blanszujemy. Cebule kroimy w piórka, szklimy na oleju. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę, smażymy. Wędlinę kroimy w małe kawałki. Kukurydzę osączamy.
2.Warzywa, pieczarki i wędlinę mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3.Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę makaronu, a następnie warstwę farszu. Czynności powtarzamy. Wierzch posypujemy serem. Zapiekamy ok. 20 minut w 180 °C. Dekorujemy keczupem, pomidorem i ogórkiem.
Komentarze