Zapiekanka brokułowa z sosem czosnkowym

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Brokuły są doskonałą alternatywą dla osób nielubiących mleka i jego produktów, bowiem bogate są w wapń, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • - opakowanie makaronu tagiatelle
    - brokuł
    - 20 dag sera żółtego
    - pół piersi z kurczaka
    - ocet jabłkowy
    - zioła prowansalskie, bazylia, sól czosnkowa
    - 20 dag sera żółtego

    do sosu:
    - 250 g jogurtu naturalnego
    - 2 łyżki majonezu
    - parę kropel octu jabłkowego
    - 3 ząbki czosnku
    - bazylia suszona lub świeża
    - czosnek granulowany
    - sól
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka brokułowa z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos czosnkowy:
    Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać jogurt, majonez, czosnek i ocet jabłkowy. Doprawić czosnkiem granulowanym, bazylią i solą. Odstawić do lodówki.
  • 2. Zapiekanka:
    Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Brokuły pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu jabłkowego na półmiękko.
    Mięso umyć i pokroić w kostkę. Posypać ulubionymi przyprawami (np. solą czosnkową, ziołami prowansalskimi i bazylią) i podsmażyć na oliwie na rumiano.
    Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę makaronu, a następnie kostek mięsa i polać sosem. Ser żółty zetrzeć i posypać wierzch zapiekanki. Na koniec poukładać na nim różyczki brokuła. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować