Brokuły są doskonałą alternatywą dla osób nielubiących mleka i jego produktów, bowiem bogate są w wapń, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego.
1 godz. 30 min
Składniki:
- opakowanie makaronu tagiatelle
- brokuł
- 20 dag sera żółtego
- pół piersi z kurczaka
- ocet jabłkowy
- zioła prowansalskie, bazylia, sól czosnkowa
- 20 dag sera żółtego
do sosu:
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- parę kropel octu jabłkowego
- 3 ząbki czosnku
- bazylia suszona lub świeża
- czosnek granulowany
- sól
Zapiekanka brokułowa z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos czosnkowy:
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dokładnie wymieszać jogurt, majonez, czosnek i ocet jabłkowy. Doprawić czosnkiem granulowanym, bazylią i solą. Odstawić do lodówki.
2.Zapiekanka:
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Brokuły pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu jabłkowego na półmiękko.
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Posypać ulubionymi przyprawami (np. solą czosnkową, ziołami prowansalskimi i bazylią) i podsmażyć na oliwie na rumiano.
Do naczynia żaroodpornego nałożyć warstwę makaronu, a następnie kostek mięsa i polać sosem. Ser żółty zetrzeć i posypać wierzch zapiekanki. Na koniec poukładać na nim różyczki brokuła. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 25 min.
Komentarze