Zapiekanka chłopska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę i makaron ugotować al dente, a cukinię i brokuł zblanszować. Szynkę pokroić w kostkę, a por w drobne piórka. Na patelni robimy sos beszamelowy tj. rozgrzać masło, dodać mąkę, a następnie mleko, energicznie mieszać, aby nie powstały kluski;) doprawić solą pieprzem czosnkowym i gałką muszkatową.
2.Makaron wymieszać z warzywami i połowę przełożyć do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, pozostałe składniki podzielić na pół i układać warstwami. Na makaron wykładamy por, sos beszamelowy, posypujemy serem i szynką, a na koniec plasterki kiełbasy.
3.Wszystkie warstwy powtarzamy, a wierzch zapiekanki posypujemy prażoną cebulką. Pieczemy w piekarniku ok 30 min w temp. 180 stopni. Podajemy z kleksem kwaśnej gęstej śmietany i natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze