Bardzo lubię zapiekanki i często je serwuję, ale po raz pierwszy przygotowałam zapiekankę z frytkami. Jest bardzo smaczna i pożywna.
Składniki:
1 większy podwójny filet z kurczaka
4 ogórki konserwowe
1 opakowanie frytek około 450 g
przyprawa kebab-gyros
olej
starta mozzarella - ilość według uznania
sos pieczarkowy:
30 dag pieczarek
150 g śmietany 12 %
2 łyżki mąki pszennej
przyprawa warzywna
sól, pieprz
cebula
olej
Zapiekanka gyros z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros i smażyć na tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
2.Frytki rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu.
3.Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju, wraz z pokrojoną drobno cebulką. Dodać trochę wody, doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Po upływie około 15 minut dolać do sosu śmietanę wymieszaną z mąką i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
4.Ogórki pokroić w plasterki. Gotowe frytki rozłożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, następnie kawałki mięsa, plasterki ogórka oraz pieczarki (nie należy wylewać na zapiekankę zbyt dużej ilości sosu, by frytki pozostały chrupiące). Całość posypać startym serem i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
Komentarze