Zapiekanka gyros z frytkami

4.97 (168 ocen)

Bardzo lubię zapiekanki i często je serwuję, ale po raz pierwszy przygotowałam zapiekankę z frytkami. Jest bardzo smaczna i pożywna.

Składniki:

  • 1 większy podwójny filet z kurczaka
    4 ogórki konserwowe
    1 opakowanie frytek około 450 g
    przyprawa kebab-gyros
    olej
    starta mozzarella - ilość według uznania

    sos pieczarkowy:
    30 dag pieczarek
    150 g śmietany 12 %
    2 łyżki mąki pszennej
    przyprawa warzywna
    sól, pieprz
    cebula
    olej
Wystaw ocenę:

4.97 (168 ocen)

Zobacz również:

Gyros Frytki Zapiekanki

Zapiekanka gyros z frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą kebab-gyros i smażyć na tłuszczu, najlepiej pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  • 2. Frytki rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • 3. Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić na ósemki i smażyć na oleju, wraz z pokrojoną drobno cebulką. Dodać trochę wody, doprawić solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Po upływie około 15 minut dolać do sosu śmietanę wymieszaną z mąką i wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku), dolać do pieczarek, gotować około 5 minut, mieszając sos od czasu do czasu.
  • 4. Ogórki pokroić w plasterki. Gotowe frytki rozłożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym, następnie kawałki mięsa, plasterki ogórka oraz pieczarki (nie należy wylewać na zapiekankę zbyt dużej ilości sosu, by frytki pozostały chrupiące). Całość posypać startym serem i piec w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować