Zapiekanka gołąbkowa

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 20 min

To zapiekanka wzorowana na tradycyjnych gołąbkach. Smakuje naprawdę świetnie. Dobrze przyprawiony mięsny farsz z ryżem i pieczarkami oraz jędrne, słodkie liście kapusty utrzymujące właściwy kształt zapiekanki to połączenie idealne.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty
    500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
    300 g pieczarek
    200 g ryżu (u mnie basmati)
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól (do smaku)
    pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
    2 łyżki suszonego majeranku
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
    Sos:
    500 g przecieru pomidorowego
    200 ml domowego bulionu warzywnego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    sól (do smaku)
    pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
    1 ząbek czosnku
    cukier (do smaku)
    Dodatkowo:
    150 g startego, żółtego sera np. gouda

Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa i pieczarek. Całość wymieszać.
  • 2. Sos: W rondlu zagotować bulion z przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu.
    Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści kapusty, dodać 1/2 ryżu z mięsem, kolejną warstwę kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty, żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować