To zapiekanka wzorowana na tradycyjnych gołąbkach. Smakuje naprawdę świetnie. Dobrze przyprawiony mięsny farsz z ryżem i pieczarkami oraz jędrne, słodkie liście kapusty utrzymujące właściwy kształt zapiekanki to połączenie idealne.
1 godz. 20 min
Składniki:
1 mała główka kapusty
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
300 g pieczarek
200 g ryżu (u mnie basmati)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka masła (do wysmarowania formy)
Sos:
500 g przecieru pomidorowego
200 ml domowego bulionu warzywnego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól (do smaku)
pieprz czarny świeżo zmielony (do smaku)
1 ząbek czosnku
cukier (do smaku)
Dodatkowo:
150 g startego, żółtego sera np. gouda
Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykroić głąb. Ściągać po jednym liściu. Z liści wykroić zdrewniałe, twarde części lub lekko rozbić je tłuczkiem. Liście sparzyć gotując je we wrzącej wodzie kilka minut. Odcedzić. Na oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Dodać mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majeranek i koncentrat. Wszystko chwilę poddusić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do mięsa i pieczarek. Całość wymieszać.
2.Sos: W rondlu zagotować bulion z przecierem pomidorowym i koncentratem, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem i cukrem. Gotować do zredukowania się płynu i zagęszczenia sosu.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Spód polać kilkoma łyżkami sosu. Ułożyć warstwę z liści kapusty, dodać 1/2 ryżu z mięsem, kolejną warstwę kapusty, odrobinę sosu oraz pozostałą część farszu. Na farszu położyć liście kapusty, kilka łyżek sosu oraz starty, żółty ser. Zapiekankę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 35-45 minut, do ładnego zarumienienia się wierzchu. Kroić po lekkim przestudzeniu. Podawać z pozostałym sosem pomidorowym.
Komentarze