Zapiekanka gołąbkowa

4.96 (209 ocen)

Gołąbki w łatwiejszej i szybszej wersji - bez zawijania. :-) Tak przygotowana zapiekanka jest przepyszna, w smaku niemal identyczna jak gołąbki.

Składniki:


  • 1/2 główki kapusty lub 1 mała
    500g mięsa mielonego
    1/2 szklanki surowego ryżu
    1 cebula
    500g passaty pomidorowej (przecier w kartoniku/butelce) + 1/2 szklanki wody
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.96 (209 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na około 10 minut. Odcedzamy, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
  • 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy surowy ryż, mieszamy. Całość wykładamy na kapustę do naczynia żaroodpornego.
  • 3. Passatę mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową.
  • 4. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Mieszamy przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować