Zapiekanka indyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy 8 minut, odcedzamy.
2.Mięso kroimy w niedużą kostkę, podsmażmy na łyżce oleju, przyprawiamy solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki kurkumy.
3.Pora kroimy w paseczki, podsmażamy na łyżce oleju.
4.Papryczkę i morele kroimy w paseczki.
5.Ryż, mięso, pora, papryczkę, morele i natkę pietruszki mieszamy, przyprawiamy solą i 1 płaską łyżeczką garam masali.
6.Jogurt roztrzepujemy z żółtkami, dodajemy szczyptę soli i szczyptę garam masali. Połowę zalewy dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy.
7.Zapiekankę wykładamy do wysmarowanej masłem formy, polewamy pozostałą zalewą i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut.
Porady
Z podanej ilości składników otrzymamy 2 duże porcje.
Komentarze