Zapiekanka jesienna z pęczakiem, dynią, cukinią i batatem

4.5 (154 ocen)

Czyszczenie lodówki zawsze skutkuje tym, że powstaje coś dobrego :)Uwielbiam takie szybkie improwizacje.

Składniki:

  • szklanka kaszy pęczak
    500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1-2 cebule
    biała część pory
    2 ząbki czosnku
    300g dyni
    300g cukinii
    300g batatów
    100g żółtego sera
    250g mozzarelli
    sól, pieprz
    2-3 łyżeczki mielonego imbiru
    2 łyżeczki kurkumy
    dodatkowo: tłuszcz do natłuszczenia formy, zielenina do posypania zapiekanki (mogą być kiełki, natka pietruszki czy ulubione zioła)
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka jesienna z pęczakiem, dynią, cukinią i batatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Formę na zapiekankę smarujemy tłuszczem.
    Bataty obieramy, kroimy w plastry. Układamy na dnie naczynia. Posypujemy startym żółtym serem.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Przesmażamy na nim drobno posiekany por oraz cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mięso mielone. Smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i dynię. Podlewamy wszystko niepełną szklanką wody. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i imbirem. Dusimy wszystko ok. 7-8 minut. Dodajemy pęczak. Mieszamy dokładnie.
    Połowę jedzenia wykładamy na bataty, przykrywamy połową mozzarelli. Wykładamy resztę potrawy, na nią drugą część sera.
  • 3. Wszystko zapiekamy w rozgrzanym do 180st.C piekarniku ok. 40 minut.

    Przed podaniem posypujemy zapiekankę zieleniną.

Porady

Uwaga: zapiekankę śmiało można przygotować w wersji wegetariańskiej, bez dodatku mięsa mielonego. Będzie równie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować