Zapiekanka litewska

4.5 (170 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przepis ten dała mi kolezanka ze starego,spawdzonego zeszytu swojej babci.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - ziemniaki surowe utarte: 2 kilogramy
    - mięso mielone z łopatki: 60 dekagramów
    - kapusta biała posiekana - główka: 1 sztuka
    - jajka: 5 sztuk
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek ząbki utarte: 2 sztuki
    - śmietana gęsta, kwaśna 18%: 0.5 szklanki
    - wegeta,sól,pieprz,kminek,rozmaryn,koperek: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka litewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażyć z cebulą i odrobiną rozmarynu ,doprawić wegetą i pieprzem.Kapustę poszatkować przyprawić i dusić z kminkiem na odrobinie oleju.Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach na tarce,odcisnąć sok,dodać żółtka,czosnek,sól,pieprz i białka ubite na pianę.W naczyniu żaroodpornym przekładać naprzemian ziemniaki,mięso,i kapustę.Zakończyć ziemniakami i polać śmietaną wymieszana z koperkiem.Zapiekać ok 1,5 godz.w temp.180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować