Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę, posolić i smażyć do czasu aż się zeszkli, następnie dodać czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. Na koniec dodać marchewkę i smażyć ok. minutę. Dodać mięso, wymieszać. Jak mięso już się podsmaży, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, cukier, słodką paprykę i chili. Dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, śmietanę, ugnieść całość na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na niej następnie rozprowadzić warstwę ziemniaczanego puree. Całość posypać na wierzchu parmezanem startym na małych oczkach.
Piec zapiekankę pasterską w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 30minut (aż wierzchnia warstwa zapiekanki się ładnie zarumieni). Smacznego!
Komentarze