Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna zapiekanka. Zachwyciła już niejedno podniebienie :) Idealna na obiad
1 godz. 40 min
Składniki:
-2 duże pory,
-5 pomidorów,
-ok. 200-300g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki lub szynki)
-mała cebula
-1/2 papryki czerwonej
-ok. 300g ryżu,
-ok. 500-600ml bulionu warzywnego (może być z kostki, aby był intensywniejszy rozpuścić 2kostki w 0,5l),
-2 jajka,
-tymianek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, majeranek
-sól,
-koperek,
-kilka plastrów żółtego sera (do przykrycia zapiekanki)
-olej
Zapiekanka pomidorowo - porowa z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyprawić mięso mielone wszystkimi wymienionymi ziołami. Dodać cebulę i czerwoną paprykę pokrojone w drobniutką kosteczkę. Posolić. Dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 10 min . Następnie przesmażyć na oleju. Oczyszczone pory, pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju, zalać szklanką bulionu, dusić chwilę. Odsączyć. Płyn, który pozostał uzupełnić bulionem do objętości 1,5-2 szklanki. zagotować, wsypać ryż. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Odsączyć. Wymieszać ugotowany ryż, pory, pomidory oraz przygotowane wcześniej mięso. Przyprawić do smaku tymiankiem, bazylią i oregano. Roztrzepać jajka i wymieszać z warzywami, ryżem i mięsem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, ułożyć plastry żółtego sera na wierzchu. Posypać koperkiem. Zapiekać 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Komentarze