Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i chorizo

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Aromatyczna, rozgrzewająca zapiekanka na bazie dzikiego ryżu, delikatnego kurczaka, niezwykle pachnącej tradycyjnej hiszpańskiej kiełbasy chorizo i bukietu rozmaitych warzyw w każdej postaci to świetna propozycja pełnowartościowego, pysznego i sycącego dania.

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • 300 fileta z kurczaka
    100g kiełbasy chorizo w plastrach
    100g dzikiego ryżu
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka konserwowej kukurydzy
    100g czerwonej papryki
    100g zielonej papryki
    150g mini kulek mozzarelli
    1,5 puszki krojonych pomidorów bez skórki
    1 czerwona cebula
    1 mała papryczka chilli
    3 ząbki czosnku
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    2 łyżeczki suszonego oregano
    sok z 1/2 cytryny
    oliwa z oliwek
    olej kokosowy
    pikantna przyprawa do kurczaka
    sól
    pieprz



Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z kurczakiem i chorizo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1erte7w 1. Fileta z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć kawałki kurczaka na oleju kokosowym.
  • 2. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • image-25277ui 3. Kukurydzę, czerwoną fasolą i kulki mozzarelli odcedzić z zalewy.
  • image-0m5br0x 4. Paprykę czerwoną, zieloną, i cebulę pokroić w kostkę, a czosnek
    i papryczkę chilli drobno posiekać.
  • 5. Chorizo pokroić w cienkie paski.
  • image-2av78t7 6. W wysokim garnku na oliwie z oliwek zeszklić czerwoną cebulę, dodać czosnek, papryczkę chilli i pomidory z puszki, wszystko wymieszać,
    a następnie całość dusić na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodać sok z cytryny, bazylię, oregano, doprawić solą, pieprzem, wszystko dokładnie wymieszać i ponownie dusić na małym ogniu przez około 10 minut.
  • image-1hhhfkh 7. Zawartość garnka przelać do miski, dodać kawałki kurczaka, ugotowany ryż, kukurydzę, czerwoną fasolę i całość dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, ułożyć paski chorizo, posypać czerwoną i zieloną papryką, a na wierzchu ułożyć pokrojone w ćwiartki kulki mozzarelli.
  • image-1xqbfhg 8. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez około 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chorizo Mięso Papryka Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować