Zapiekanka szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak opłukać, odgotować. Odcedzić i dobrze osączyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, zeszklić cebulę. Wrzucić szpinak , dusić na na małym ogniu około 10 min , doprawić gałką muszkatołową
2.. Ser zetrzeć na tartce.Szynkę pokroić w kostkę. Bułki pokroić w plastry. Roztrzepać jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Połowę bułek namoczyć w mleku, ułożyć na dnie formy
3. Na bułki wyłożyć połowę szpinaku, przykryć szynką a następnie resztą szpinaku
4.. Namoczyć pozostałe bułki w mleku, przykryć szpinak. Wymieszać mąkę z tartym serem, posypać danie. Wstawić do piekarnika na około 30 min . Piec w temperaturze 180 stopni.
Komentarze