Zapiekanka szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybka i tania potrawa obiadowa .

  • 60 min

Składniki:

  • 80 dkg szpinaku świeżego
    20 dkg szynki gotowanej
    10 dkg sera żółtego gouda
    4 średnie bułki
    3 jajka
    1 cebula
    1 1/2 szklanki mleka
    3 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    sól ,pieprz
    gałka muszkatołowa
    tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Szynki

Zapiekanka szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1mjtamw 1. Szpinak opłukać, odgotować. Odcedzić i dobrze osączyć. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni, zeszklić cebulę. Wrzucić szpinak , dusić na na małym ogniu około 10 min , doprawić gałką muszkatołową
  • image-27bh0hh 2. . Ser zetrzeć na tartce.Szynkę pokroić w kostkę. Bułki pokroić w plastry. Roztrzepać jajka z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem. Połowę bułek namoczyć w mleku, ułożyć na dnie formy
  • image-1p8hvgw 3. Na bułki wyłożyć połowę szpinaku, przykryć szynką a następnie resztą szpinaku
  • image-1w5fcgn 4. . Namoczyć pozostałe bułki w mleku, przykryć szpinak. Wymieszać mąkę z tartym serem, posypać danie. Wstawić do piekarnika na około 30 min . Piec w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować