Zapiekanka śniadaniowa z kaszy jaglanej i twarogu

4.48 (159 ocen)

Obłędne połączenie twarogu z kaszą jaglaną. Jedna z moich faworytek wśród zapiekanek :) Serdecznie polecam! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)

Składniki:

  • 1 szkl. kaszy jaglanej
    200 g twarogu półtłustego
    150 g serka homogenizowanego waniliowego
    150 g jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1-2 łyżki masła/ oleju
    2 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
    2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego

    Do dekoracji:
    świeże owoce
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka śniadaniowa z kaszy jaglanej i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną ugotować w 3 szkl. wrzącej wody z dodatkiem masła/ oleju (około 15 minut). Ugotowaną odcedzić. Twaróg półtłusty utrzeć z jajkiem, cukrem i serkiem, dodać rodzynki (opcjonalnie) i wymieszać. Naczynie żaroodporne (23x17cm) wysmarować tłuszczem. Na spód wyłożyć ½ kaszy, na kaszę masę twarogową i resztę kaszy jaglanej. Wierzch polać jogurtem naturalnym. Zapiekać około 20-25 minut w 180st.C. Po tym czasie lekko przestudzić i udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować