Lekka i zdrowa zapiekanka na obiad. Wersja bez mięsa, z sojowymi kostkami. Zapiekanki nie muszą być ciężkie. Polecam dodawać do nich dużo warzyw. W ten sposób przemycimy wszystko co zdrowe w jednym naczyniu.
60 min
Składniki:
450 g mieszanki warzywa po chińsku
1 brokuł
1 woreczek ryżu
1 opakowanie kostki sojowej
7 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
olej
przyprawa do kurczaka
15 dkg sera żółtego startego
Zapiekanka sojowa z ryżem i brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszankę warzyw przesmażam na patelni na odrobinie oleju. Doprawiam przyprawami załączonymi do warzyw. Kostkę sojową zalewam litrem wody. Wsypuje 1/2 łyżeczkę soli, i dodaję łyżeczkę przyprawy do kurczaka.Odstawiam pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie odsączam z wody na sitku i mocno odciskam. Przekładam na patelnię i chwile przesmażam.
2.Brokuł dzielę na różyczki gotuję aldente z odrobioną soli i cukru.
3.Ryż gotuję 15 minut, dodaję 2 łyżki oliwy do wody i sól. Do naczynia do zapiekania przekładam na zmianę ryż, kostkę sojową, brokuł, ser żółty, mieszankę warzyw i tak do wyczerpania składników.
4.Układam pomidorki koktajlowe połówki i zapiekam 35 minut temp 200 stopni.
Komentarze