Zapiekanka warzywna

4.5 (171 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Turystyka i gotowanie to moje pasje. Pierwszą rozwijam w szkole (chodzę do technikum turystycznego), drugą – w domu – pomagając mamie w kuchni lub pichcąc samodzielnie.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto: 15 dag naturalnego
    serka homogenizowanego
    ● 15 dag miękkiego masła
    ● 15 dag mąki
    ● sól. Farsz:
    2 pory
    ● 40 dag pomidorów
    ● 50 dag szpinaku
    ● 25 dag śmietankowego serka twarogowego
    ● 2 jajka
    ● gałka muszkatołowa
    ● pieprz
    ● sól
    ● 5 dag startego parmezanu
    ● łyżka masła do natłuszczenia blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto: mąkę mieszamy
    z serkiem, pokrojonym masłem
    i szczyptą soli. Miksujemy. Formujemy
    kulę, zawijamy w folię
    spożywczą i wkładamy na ok.
    45 minut do lodówki.
  • farsz 2. Farsz: pory oczyszczamy
    i kroimy w krążki. Gotujemy minutę
    w osolonym wrzątku, osączamy.
    Pomidory polewamy
    wrzątkiem i zdejmujemy skórkę.
    Miąższ kroimy w dużą kostkę.
    Szpinak oczyszczamy i płuczemy.
    Blanszujemy i osączamy.
    Warzywa mieszamy, dodajemy
    serek, jajka i parmezan. Doprawiamy
    do smaku.
  • ciasto 3. Ciasto rozwałkowujemy
    i wykładamy na natłuszczoną masłem blachę (28x24 cm).
    Nakłuwamy widelcem i pieczemy
    10 minut w temperaturze
    220 °C. Masę warzywną wykładamy
    na ciasto. Pieczemy jeszcze
    30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować