Turystyka i gotowanie to moje pasje. Pierwszą rozwijam w szkole (chodzę do technikum turystycznego), drugą – w domu – pomagając mamie w kuchni lub pichcąc samodzielnie.
2 godz.
Składniki:
Ciasto: 15 dag naturalnego
serka homogenizowanego
● 15 dag miękkiego masła
● 15 dag mąki
● sól. Farsz:
2 pory
● 40 dag pomidorów
● 50 dag szpinaku
● 25 dag śmietankowego serka twarogowego
● 2 jajka
● gałka muszkatołowa
● pieprz
● sól
● 5 dag startego parmezanu
● łyżka masła do natłuszczenia blachy
Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę mieszamy
z serkiem, pokrojonym masłem
i szczyptą soli. Miksujemy. Formujemy
kulę, zawijamy w folię
spożywczą i wkładamy na ok.
45 minut do lodówki.
2.Farsz: pory oczyszczamy
i kroimy w krążki. Gotujemy minutę
w osolonym wrzątku, osączamy.
Pomidory polewamy
wrzątkiem i zdejmujemy skórkę.
Miąższ kroimy w dużą kostkę.
Szpinak oczyszczamy i płuczemy.
Blanszujemy i osączamy.
Warzywa mieszamy, dodajemy
serek, jajka i parmezan. Doprawiamy
do smaku.
3.Ciasto rozwałkowujemy
i wykładamy na natłuszczoną masłem blachę (28x24 cm).
Nakłuwamy widelcem i pieczemy
10 minut w temperaturze
220 °C. Masę warzywną wykładamy
na ciasto. Pieczemy jeszcze
30 minut.
Komentarze