Zapiekanka warzywna

4.5 (152 ocen)

Pyszna sycąca zapiekanka warzywna. Taką zapiekankę przygotowuje mojemu 14miesięcznemu synkowi - wtedy nie dodaje soli, która jest niewskazana w diecie Malucha.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości młode ziemniaki
    1 mały seler
    1 duża pietruszka
    3-4 większe różyczki kalafiora
    1 duża i gruba marchew
    1 jajko
    100 ml śmietanki 30%
    Sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora rozdrabniamy na malutkie różyczki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 2-3 min. Odcedzamy, przelewamy zimna wodą
  • 2. Pozostałe warzywa obieramy i myjemy.
    Za pomocą obierki do warzyw kroimy cienkie plasterki
  • 3. Jajko , śmietankę i przyprawy dobrze ze sobą mieszamy
  • 4. Ukłądamy zapiekankę:
    seler, ziemniak, 1/3 kalafiora, ziemniak, pietruszka, marchew, marchew, ziemniak, pietruszka , seler, ziemniak marchew, marchew, ziemniak, pozostały kalafior
  • 5. Całość delikatnie polewamy sosem. Pieczemy w 185 stopniach ok 45 min
  • 6. Po tym czasie zapiekankę przykrywamy, zwiększamy temp do 185 stopni i dopiekamy 15 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować