Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem

0 (0 ocen)

Pomysł na tę zapiekankę chodził za mną od kilku dni. W końcu się skusiłam i przygotowałam to pożywne i pyszne danie.

Składniki:

  • 1,5 l ugotowanych ziemniaków
    25 dag pieczarek
    10-15 dag boczku
    2 marchewki
    1 mała cukinia
    sól, pieprz
    3 łyżki margaryny (do smażenia pieczarek i do nasmarowania naczynia żaroodpornego)
    zioła prowansalskie
    papryka słodka mielona

Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1kbok29 1. Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i usmażyć na łyżce margaryny, doprawiając solą i pieprzem.
  • image-09y2498 2. Cukinię i marchewki obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszać i razem dusić chwilę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
  • image-0sqmhkv 3. Ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne nasmarować margaryną, a jego dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Następnie wyłożyć marchewkę z cukinią, usmażone pieczarki i ponownie plastry ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
  • image-02b3xvl 4. Boczek pokroić w cienkie plastry. Wyłożyć nim wierzch zapiekanki. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy