Pomysł na tę zapiekankę chodził za mną od kilku dni. W końcu się skusiłam i przygotowałam to pożywne i pyszne danie.
Składniki:
1,5 l ugotowanych ziemniaków
25 dag pieczarek
10-15 dag boczku
2 marchewki
1 mała cukinia
sól, pieprz
3 łyżki margaryny (do smażenia pieczarek i do nasmarowania naczynia żaroodpornego)
zioła prowansalskie
papryka słodka mielona
Zapiekanka warzywna przykryta boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć, pokroić w ósemki i usmażyć na łyżce margaryny, doprawiając solą i pieprzem.
2.Cukinię i marchewki obrać ze skóry. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wymieszać i razem dusić chwilę pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.
3.Ziemniaki pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne nasmarować margaryną, a jego dno wyłożyć plastrami ziemniaków. Następnie wyłożyć marchewkę z cukinią, usmażone pieczarki i ponownie plastry ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypać słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
4.Boczek pokroić w cienkie plastry. Wyłożyć nim wierzch zapiekanki. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
Komentarze