Zapiekanka warzywna z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię obieramy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę i czosnek przesmażamy na oliwie, aż zmiękną i puszczą aromat, wtedy dokładamy pokrojoną w kostkę cukinię i dusimy, aż będzie miękka.
Fasolkę gotujemy na półtwardo, odsączamy z wody i kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Kaszę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę razem z przyprawami do smaku i śmietaną.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy kaszę, fasolkę szparagową, fasolę czerwoną odsączoną z zalewy i podduszoną cukinię, lekko mieszamy, żeby wszystkie składniki równomiernie się połączyły. Na wierzch wylewamy pomidorowo - ziołową masę i znów lekko mieszamy.
Zapiekamy ją krótko, ponieważ wszystkie składniki i tak są już miękkie, najwyżej 20 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Porady
Zapiekanka może stanowić samodzielne danie, choć będzie bardziej syta, jeśli dodamy do niej wędlinę lub przysmażony na chrupko boczek.
Komentarze