Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Zdrowa i smaczna zapiekanka warzywna ktora świetnie smakuje rowniez z mięsem czy rybą.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 duży pasternak
    1 duża marchewka
    1 duży ziemniak (użyłam takiego do pieczenia, "baked potato" )
    1/3 brukwi ( brukiew około 800 g)
    1 mała cebula
    1 duże jajko
    sól
    pieprz
    mielona kolendra (1 łyżeczka)
    mielona, ostra papryka ( l łyżeczka)
    1 łyżka ziół prowansalskich
    1 szklanka bulionu warzywnego lub rosołu

    1/2 szklanki startego, żółtego sera

    2 garści posiekanego szczypiorku

    1 szklanka jogurtu greckiego
    4 -6 ząbków czosnku

    rzeżucha do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0giaskg 1. Warzywa zetrzeć na tarce, na średnich oczkach, cebule na najmniejszych.
    Wbić jajko, dobrze wymieszać z przyprawami , doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Małą, okrągłą blaszkę wysmarować masłem, nałożyć warzywa, zalać rosołem, blaszkę wstawić do piekarnika i zapiekać warzywa w 190 C przez około 20 -30 minut, Pod koniec posypać startym serem i zwiększyć temperature do 200 C. Gotowa zapiekankę posypać 1 garścią szczypiorku
    .Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, druga garścią szczypiorku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z zapiekanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować