Smaczna i sycąca zapiekanka, powstała z tego co akurat znalazłam w lodówce. Można w niej dowolnie kombinować ze składnikami i proporcjami, zawsze wyjdzie smaczna :)
Składniki:
1 szklanka ryżu
2 łyżki oleju
400 g kiełbasy śląskiej
1 duża czerwona papryka
1 cebula
10cm pora
1 jajko
0,5 szklanki śmietany 12%
0,5 szklanki mleka
sól morska
pieprz biały
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
200 g sera żółtego
+szczypiorek do dekoracji
Zapiekanka wiejska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzić.
Na oleju zeszklić cebulę i por posiekane w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, przesmażyć, dodać kiełbasę, pokrojoną w kostkę lub półksiężyce. Smażyć razem kilka minut na małym ogniu.
W kubeczku połączyć śmietanę z mlekiem i jajkiem, doprawić solą (pamiętając, że ryż i kiełbasa są już słone), pieprzem, papryką i ziołami. Wymieszać.
Na patelnię wrzucić ryż, zalać sosem, szybko wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Posypać tartym serem żółtym i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Wyjąć, posypać szczypiorkiem i pokroić na porcje. Od razu podawać.
Komentarze