Zapiekanka z cukinii i sos pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

zapiekanka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1300 g cukinii
    2 marchewki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    5 jajek
    120 g sera żółtego
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy staropolski
    oregano
    bazylia
    2 łyżki oliwy

    na sos
    200 g pieczarek
    1 cebula
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
    śmietanka 22% ok 300 ml


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z cukinii i sos pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i mieszamy, odstawiamy na ok 15 min, a potem przekładamy na sito i tak pozostawiamy na ok godzinę.
    Przekładamy z powrotem do garnka, dodajemy jajka, oliwę, starty ser (100 g) , drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy do smaku. Mieszamy dokładnie i przekładamy do formy wyłożonej papierem i posypujemy resztą sera. Pieczemy ok 40 min w temp 200 st.

    Przygotowujemy sos
    Pieczarki drobno kroimy i przysmażamy razem z cebulą w rondelku, następnie dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować