Zapiekanka z czerstwego chleba

4.5 (171 ocen)

Twój chleb ma swoją młodość za sobą, a Ty nie wiesz co z nim zrobić? To proste! Zrób zapiekankę!

Składniki:

  • 1/4okrągłego bochenka chleba
    3 duże jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki musztardy
    100g tartego sera (u mnie mozarella)
    ½ opakowania fety
    250g wędzonego boczku
    2 marchewki
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    3 ogórki kiszone
    rozmaryn i gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z czerstwego chleba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę, czosnek, marchew obieramy. Cebulę z czosnkiem siekamy i podsmażamy na oleju. Marchewkę kroimy na niezbyt grube plastry i dorzucamy do patelni.

  • 2. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy razem z cebulą i marchewką.
  • 3. Ogórki kiszone kroimy w plastry
  • 4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy odrobiną oliwy, następnie układamy pokrojony na kromki chleb.

  • 5. Na wierzchu kruszymy fetę oraz posypujemy startym żółtym serem

  • 6. Na chlebie układamy pokrojone ogórki, na nie przekładamy zawartość patelni, posypujemy rozmarynem.
  • 7. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich musztardę i jogurt, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Tak przygotowaną miksturą zalewamy dokładnie każdą kromkę chleba.

  • 8. Zapiekamy ok. 30min w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować