Zapiekanka z bakłażana i cukinii

4.5 (152 ocen)

  • 20 min

Pełnia lata!Kocham ten okres w kalendarzu, gdy stragany na placach targowych uginają się pod ciężarem dorodnych warzyw, owoców, a paleta ich barw, zapachów i smaków przyprawia o zawrót głowy.

  • 20 min

Składniki:

  • Do zrobienia zapiekanki potrzebujemy:
    1 duży bakłażan
    1 duża cukinia
    1 duża cebula
    3 pomidory podłużne tzw bawole serca , mają dużo miąższu, mało pestek
    2 łyżki gotowego pesto z zielonej bazylii
    3 łyżki parmezanu lub innego twardego, ostrego w smaku sera
    3 łyżki oliwy do wysmarowania naczynia i podsmażenia cebuli i pomidorów
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z bakłażana i cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • I faza przygotowania zapiekanki z bakłażana 1. Bakłażana, cukinię umyć. Bakłażana pokroić w grube plastry, grillować na suchej, karbowanej patelni lub w piekarniku z obu stron. Ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia do zapiekania. Cukinię pokroić drobniej w plastry, cebulę w kostkę i sparzone pomidory, obrane ze skórki , bez nasienia również pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni resztę oliwy, lekko podsmażyć wszystko razem , ewentualnie doprawić ziołami prowansalskimi bez soli. Na każdym krążku bakłażana, rozsmarować pesto, następnie ułożyć podsmażoną cukinię z pomidorami, szczodrze posypać rozdrobnionym serem i upiec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, do momentu stopienia się sera i zrumienienia krążków.
    Świetnie smakuje zapiekanka z grzankami z bułki paryskiej z czosnkiem. Smacznego.

Porady

Świetnie smakuje zapiekanka z grzankami z bułki paryskiej z czosnkiem. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować