ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM POD BESZAMELEM

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowo i pysznie

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Bakłażan- 240g
    Cebula- 1 sztuka
    Pomidor- 1 duży
    Filet z kurczaka- 300g
    Mozzarella- 250g
    Makaron pełnoziarnisty- 2 garście ok. 90g
    Sól
    Pieprz
    Przyprawa do kurczaka
    Sos beszamelowy:
    Masło- 50 g
    Mleko 1,5%- 2 szklanki
    Mąka pszenna pełnoziarnista- 2 łyżki
    Sól
    pieprz
    Gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z bakłażanem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana opłukać i pokroić na krążki, które następnie należy posolić z obu stron- odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć z wody, opłukać i osuszyć. Kurczaka pokroić w kostkę posypać przyprawą, cebulę pokroić na piórka- smażyć razem max. 5 minut.
  • 2. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Pomidora i mozzarellę pokroić w plasterki.
  • 3. W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę, chwilę smażyć. Następnie stopniowo wlewać mleko energicznie mieszając. Na samym końcu dodać przyprawy.
  • 4. Na dnie naczynia żaroodpornego kolejno położyć, makaron, pomidory, kurczaka, bakłażana. Wszystko polać sosem. Na wierzch wyłożyć plastry mozzarelli.
  • 5. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować