Zapiekanka z białej kapusty na ciepłą kolację

4.49 (181 ocen)

  • 60 min

Kolacja trochę inaczej i na ciepło. bardzo lubiana w mojej rodzinie.

  • 60 min

Składniki:

  • ½ kg poszatkowanej drobno, białej kapusty
    olej rzepakowy do smażenia – 5, 6 łyżek
    1 ½ szklanki kajzerki pokrojonej w kosteczkę
    4 jajka
    4 łyżki rodzynek
    3 łyżki octu winnego 6%
    majeranek
    liście laurowe
    sól, pieprz do smaku
    tłuszcz do smarowania formy
    bułka tarta do wysypania formy

    forma żaroodporna 26x30cm
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z białej kapusty na ciepłą kolację - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę włożyć do garnka z rozgrzanym tłuszczem, posolić , popieprzyć , dodać zioła- dusić pod przykryciem ok 30 minut
  • 2. Kostki bułki zalać małą ilością wrzącej wody – odcisnąć i szybo pomieszać z kapustą
  • 3. Żółtka oddzielić od białek
    Nieco przestudzoną kapustę i bułkę rozmieszać z żółtkami, dodać rodzynki, ocet winny
  • 4. Ubić na sztywno pianę, lekko wymieszać z masą z kapusty
  • 5. Masę przełożyć do wysmarowanej formy , wyrównać
  • 6. Piec w piecu nagrzanym do 170*C ok. 30 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować