Zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wegetariańska wersja zapiekanki.

  • 45 min

Składniki:

  • 150-200 g brązowego ryżu,
    450 g mrożonego szpinaku,
    1/2 szklanki ugotowanej fasoli mung ,
    1/2 szklanki ugotowanej soczewicy,
    duża cebula,
    2-3 ząbki czosnku,
    2 małe marchewki,
    mała pietruszka,
    ćwierć małego selera,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, curry, tymianek, rozmaryn, słodka i ostra papryka

    sos beszamelowy:
    3/4 szklanki mleka,
    3/4 łyżki masła,
    3/4 łyżki mąki,
    przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa

    starty parmezan lub inny ser do posypania zapiekanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować brązowy ryż. Włoszczyznę zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno posiekać. Warzywa usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać z fasolą mung i soczewicą do brązowego ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ryż z warzywami wysypać do natłuszczonej blaszki, wyrównać całość. Szpinak rozmrozić na patelni i smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na warstwę ryżu. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Beszamel wylać na warstwę szpinaku, posypać serem. Piec około 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia lub stopienia się sera).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować