Zapiekanka z brązowym ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować brązowy ryż. Włoszczyznę zetrzeć na wiórki. Cebulę drobno posiekać. Warzywa usmażyć na małej ilości tłuszczu. Dodać z fasolą mung i soczewicą do brązowego ryżu, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Ryż z warzywami wysypać do natłuszczonej blaszki, wyrównać całość. Szpinak rozmrozić na patelni i smażyć do odparowania wody. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Doprawić solą i pieprzem, wyłożyć na warstwę ryżu. Beszamel: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i szybko wymieszać trzepaczką, tworząc zasmażkę. Wlać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Doprawić. Beszamel wylać na warstwę szpinaku, posypać serem. Piec około 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia lub stopienia się sera).
Komentarze