zapiekanka z "gołąbków pekińskich"

4.5 (145 ocen)

  • 30 min

Pyszna zapiekanka na szybko z gołąbów w kapuście pekińskiej (ryż+mięso+cebula+przyprawy+kapusta) zapieczonych w sosie pomidorowym z serem i warzywami.

  • 30 min

Składniki:

  • gołąbki pekińskie:
    ryż 15 dekagramów
    mięso mielone 15 dekagramów
    kapusta pekińska liście 8 liści dużych
    Jajko 1 sztuka
    cebula 2 sztuki
    olej 1 łyżka
    sól i pieprz (do smaku)

    sos pomidorowy:
    koncentrat pomidorowy 2 łyżki
    masło 1 łyżka
    mąka 2 łyżki
    mleko 1 szklanka
    sól i pieprz ( do smaku)
    cukier 1 łyżeczka

    dodatki:
    pomidorki koktajlowe 6 sztuk
    seler naciowy łodyga 1 sztuka
    ser żółty tarty 8 dekagramów
    Tłuszcz do posmarowania naczynia 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z "gołąbków pekińskich" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i siekamy, przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem - smażymy razem 2 minuty (nie dłużej).
  • 2. Gotujemy ryż i mieszamy go razem z mięsem i cebulą oraz jajkiem.
  • 3. Liście kapusty pekińskiej sparzamy wrzątkiem, aby lekko namiękły. Z ich tylnej strony ścinamy delikatnie nożem zgrubienia, aby można było zwinąć gołąbki. Następnie na środek liścia nakładamy farsz i zwijamy go w rulon (przy mniejszych liściach można zostawić niezawinięte boki, ponieważ gołąbki są zapiekane ściśle w naczyniu i nie przeszkadza ich ewentualne "rozszczelnienie").
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy ciasno gołąbki.
  • 5. Przygotowujemy sos pomidorowy: z masła i mąki robimy zasmażkę, następnie powoli wlewamy mleko, ciagle mieszając, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i zagotowujemy.
  • 6. Polewamy gołąbki sosem i posypujemy serem żółtym.
  • przed pieczeniem 7. Na serze układamy umyte, osuszone i ewentualnie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz podzieloną na części łodygę selera naciowego.
  • 8. Zapiekamy w 180-200 stopniach przez około 20-25 minut.
  • 9. Dekorujemy zapiekankę natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować