Zapiekanka z "gołąbków pekińskich" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i siekamy, przesmażamy na oleju na rozgrzanej patelni. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą i pieprzem - smażymy razem 2 minuty (nie dłużej).
2.Gotujemy ryż i mieszamy go razem z mięsem i cebulą oraz jajkiem.
3.Liście kapusty pekińskiej sparzamy wrzątkiem, aby lekko namiękły. Z ich tylnej strony ścinamy delikatnie nożem zgrubienia, aby można było zwinąć gołąbki. Następnie na środek liścia nakładamy farsz i zwijamy go w rulon (przy mniejszych liściach można zostawić niezawinięte boki, ponieważ gołąbki są zapiekane ściśle w naczyniu i nie przeszkadza ich ewentualne "rozszczelnienie").
5.Przygotowujemy sos pomidorowy: z masła i mąki robimy zasmażkę, następnie powoli wlewamy mleko, ciagle mieszając, dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i zagotowujemy.
6.Polewamy gołąbki sosem i posypujemy serem żółtym.
7.Na serze układamy umyte, osuszone i ewentualnie przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz podzieloną na części łodygę selera naciowego.
8.Zapiekamy w 180-200 stopniach przez około 20-25 minut.
Komentarze