Zapiekanka z dynią i ryżem

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Zapiekanka smakuje najlepiej podana od razu na ciepło.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni bez pestek
    300 g ryżu (3 woreczki)
    1/4 szklanki cukru
    1 kostka masła
    6 jajek
    1/2 szklanki dużych rodzynek
    1/2 szklanki suszonej żurawiny
    1 łyżeczka cynamonu
    otarta skórka z 1 pomarańczy lub cytryny
    sól
    bułka tarta do posypania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z dynią i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowana dynia i ryż 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, osączamy i odstawiamy do ostygnięcia. Dynię myjemy, obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.
  • Podsmażana dynia w garnku 2. W dość sporym rondlu lub garnku roztapiamy pół kostki miękkiego masła, wrzucamy pokrojoną dynię, podsmażamy ją przez kilka minut cały czas mieszając, aby się nie przypaliła (nie za długo, tak aby była jeszcze w miarę jędrna i nie rozgotowana), solimy do smaku i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Utarte żółtka i ubita piana z białek 3. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka ucieramy na puch z 1/4 szklanki cukru i resztą masła (zostawiamy 1 łyżkę masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego). Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli lub soku z cytryny.
  • Zapiekanka gotowa do zapiekania 4. Dynię łączymy z ryżem, dodajemy utarte żółtka, 1/2 szklanki rodzynek, 1/2 szklanki suszonej żurawiny (wcześniej rodzynki i żurawinę zalewamy na kilka minut wrzątkiem, aby zmiękły i zrobiły się większe), 1 łyżeczkę cynamonu i otartą skórkę z 1 pomarańczy lub cytryny. Ubitą pianę z białek dodajemy na samym końcu, następnie wszystko delikatnie ze sobą mieszamy, tak aby zachować puszystość piany z białek. Gotową masę przekładamy do wysmarowanego pozostałą 1 łyżką masła i posypanego bułką tartą dużego naczynia żaroodpornego. Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200* C. Zapiekankę pieczemy około 40 minut do czasu zrumienienia.
  • Zapiekanka z dynią i ryżem 5. Zapiekankę podajemy od razu na ciepło, gdyż taka smakuje najlepiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować