Sycąca zapiekanka otwierająca u mnie sezon kabaczkowy:)
45 min
Składniki:
na 3-4porcje:
pół dużego kabaczka
500 g mięsa mielonego
mała papryka
natka pietruszki
jedna starta marchewka
mała cebula
kilka łyżek kukurydzy z puszki
kilka łyżek keczupu i kilka łyżek przecieru pomidorowego (do smaku)
paczka ugotowanego ryżu (opcjonalnie)
kilka dużych pieczarek (opcjonalnie)
starty ser
sól, pieprz, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka w proszku, granulowany czosnek
Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczka obieramy, wydrążamy środek i kroimy na plasterki. Podgotowujemy lub gotujemy do miękkości. Mięso smażymy wraz z pokrojoną drobno cebulą , papryką i startą na dużych oczkach marchewkach. Jeśli używamy pieczarek, należy drobno je pokroić, przesmażyć i wrzucić do mięsa. Pod koniec smażenia dodajemy kukurydzę i ugotowany ryż (jeśli używamy). Przyprawiamy do smaku, dodajemy keczup i koncentrat, chwilkę podgrzewamy.Dorzucamy posiekana natkę pietruszki. W naczyniu do zapiekanki układamy warstwami kabaczka, mięso z dodatkami, starty ser (u mnie wyszły 3 warstwy). Zapiekamy około 15 minut (w zależności jak miękkie były nasze kabaczki) w 180 stopniach
Porady
Taką zapiekankę możemy też przyrządzić z cukinii czy bakłażana.
Komentarze