Zapiekanka z karmelizowanymi morelami, migdalami i miodem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zachwyci każdego - małego i dużego łakomczuszka...

  • 20 min

Składniki:

  • mała puszka moreli /250ml/
    łyżka masła
    5 łyżek cukru
    aromat waniliowy
    1 budyń waniliowy
    500 ml mleka
    6 kromek chleba tostowego maślanego
    1 łyżka płynnego miodu
    2 łyżki płatków migdałów
    masło do natłuszczenia formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka z karmelizowanymi morelami, migdalami i miodem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Morele odsączyć.
  • 2. Masło roztopić w garnku.
  • 3. Dodać morele, posypać 2 łyżkami cukru.
  • 4. Skarmelizować, dolać część soku z moreli.
  • 5. Dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
  • 6. Gotować ok 5min, wystudzić.
  • 7. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  • 8. Formy do zapiekania natłuścić masłem.
  • 9. Gotowym budyniem napełnić foremki do połowy.
  • 10. Kromki przekroić na pół. Powtykać do formy w budyń.
  • 11. Pomiędzy kromki chleba włożyć karmelizowane morele.
  • 12. Skropić wywarem z morelii płynnym miodem.
  • 13. Posypać migdałami.
  • 14. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 8 min.
  • 15. Podawać gorące.

Porady

Zapiekanka smakuje również na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować