Zapiekanka z kaszą gryczaną, grzybami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować bulion warzywny z sosem sojowym. Piersi z kurczaka pokroić w talarki, przyprawić solą, pieprzem i połową suszonych ziół. Odstawić.
Grzybki dokładnie oczyścić (użyłam kapelusze podgrzybków), pokroić na mniejsze kawałki.
2.Obraną cebulę podsmażyć z 2 łyżkami oliwy, na końcu dodać drobno posiekany czosnek. Wyłożyć do dużego garnka.
Zagotować bulion z resztą suszonych ziół i sosem sojowym.
Wyciągnąć naczynie żaroodporne. Nagrzać piekarnik na 180 stopni C z termoobiegiem.
3.Na tą samą patelnię na której smażyliśmy cebulę, wrzucić pokrojone piersi z dodatkiem 2 łyżek oliwy. Obsmażyć z każdej strony po około 3-4 minuty. Usmażone włożyć do garnka z cebulą.
Na tej samej patelni smażyć grzyby doprawione solą i pieprzem przez około 3 minuty. Dorzucić do garnka.
4.Gdy bulion jest przygotowany tego samego dnia, wyjąć z niego grzybki i marchewkę. pokroić w drobną kostkę i dodać do garnka.
Do garnka wsypać suchą kaszę gryczaną, zalać szklanką gorącego bulionu, zagotować.
5.Całość wyłożyć do naczynia żaroodpornego, zalać resztką bulionu. Przykryć przykrywką lub szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na około 30 minut. Po wyjęciu posypać tartym serem i posiekaną natką pietruszki.
6.Po więcej zapraszam na http://cooklife.blox.pl/html :)
Komentarze