Zdrowe i bardzo pożywne danie. Wszystkim w mojej rodzinie smakuje.
Składniki:
450 g filetów z ryby np. morszczuka
200 g kaszy gryczanej prażonej
1 kostka bulionu warzywnego
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 duży por
przyprawa do ryb
80 g startego żółtego sera
olej
masło do kaszy gryczanej
Sos jajeczny
250 ml mleka
100 ml śmietanki kremowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
sól,pieprz kolorowy grubo mielony,bazylia,tymianek,szczypta ostrej papryki
do smaku
Zapiekanka z kaszą gryczaną i rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki sosu połączyć, doprawić do smaku
2.Kaszę ugotować na sypko z bulionem warzywnym i odrobiną masła.
3. Filety posypać przyprawą do ryb.
4.Marchewkę,pietruszkę,seler,pora oczyścić. Marchewkę,pietruszkę
pokroić w plasterki,seler na kawałki lub paski
a por w krążki. Wszystkie warzywa lekko poddusić na oleju.
5. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem np.masłem
i wsypać połowę kaszy gryczanej następnie połowę warzyw, rozłożyć
filety rybne, pozostałą kaszę gryczaną i warzywa.
6.Wierz polać sosem jajecznym.
Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni,zapiekać
około 50 minut. 10 minut przed końcem pieczenia,wierz zapiekani posypać żółtym serem.
Komentarze