Zapiekanka z kaszą jaglaną

4.5 (140 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis na zapiekankę z kaszą jaglaną

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • KASZA JAGLANA:
    - kasza jaglana: 250 dekagramów
    - brokułów: 50 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - sera żółtego typu gouda lub ementaler: 20 dekagramów
    - szynki: 15 dekagramów
    - masła: 6 dekagramów
    - sól, pieprz do smaku,: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z kaszą jaglaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą i odstawić do ocieknięcia. Następnie wsypać ją do osolonego wrzątku (ok 380ml) i przykryć. Na wolnym ogniu dotować do miękkości, nie mieszając. Zdjąć pokrywę i do odparowania. Brokuły oczyścić i podzielić na małe różyczki. Głąb pokroić na niewielkie kawałki. Brokuły wrzucić do osolonego wrzątku, krótko gotować i odcedzić.
  • 2. Z białek i szczypty soli ubić pianę. Ser żółty zetrzeć, a szynkę pokroić w drobną kostkę. Miękkie masło ucierać z żółtkami do uzyskania piany. Wymieszać z kaszą jaglaną, brokułami, szynką i połową sera. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie połączyć z pianą z białek. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć kaszę z dodatkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok. 20 minut. Zapiekankę wyjąć z piekarnika i posypać pozostałym serem. Całość ponownie zapiekać jeszcze ok 10 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować