Ta pachnąca cynamonem zapiekanka serwowana na ciepło i podana z kleksem jogurtu naturalnego smakuje bajecznie. Wzorowana na jednym ze smaków dzieciństwa - ryżu zapiekanym z jabłkami.
60 min
Składniki:
200 g suchej kaszy jaglanej
250 ml wody
300 ml mleka 0,5%
szczypta soli
3 łyżki cukru brązowego (lub ksylitolu)
1/2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
5 średnich jabłek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 łyżki gęstego jogurtu
Do podania:
jogurt naturalny (ilość według uznania)
Zapiekanka z kaszą jaglaną z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przesypać na sitko, przelać wrzątkiem i przepłukać zimną wodą. W rondlu zagotować mleko z wodą oraz szczyptą soli. Kiedy mleko z wodą będą gorące dodać kaszę i masło. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając co jakiś czas, do chwili, aż kasza wchłonie cały płyn. Do ugotowanej kaszy dodać cukier (lub ksylitol) wymieszać i przykryć pokrywką. Odstawić na ok. 10 minut. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na plasterki. Dodać cynamon, cukier waniliowy i wymieszać. W naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym odrobiną masła) układać naprzemiennie warstwę kaszy i jabłek. Wierzchnią warstwę kaszy posmarować jogurtem naturalnym i ułożyć plasterki jabłek. Zapiekać w piekarniki nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut, aż jabłka z wierzchu się zarumienią. Zapiekankę podawać gorącą z kleksem jogurtu naturalnego.
Komentarze