Zapiekanka z kaszy gryczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kasze ugotować na sypko w osolonej wodzie. Pora pokroić w półplasterki, marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnej tarce, papryczkę posiekać, 2 ząbki czosnki przecisnąć przez praskę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
2.Mięso zmielić, dodać resztę przeciśniętego czosnku, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. Dodać do warzyw i podsmażyć ok 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
3.Do warzyw i kaszy dodać pokrojoną w kostkę fetę. Wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Jajka roztrzepać z jogurtem. Posolić i popieprzyć. Zalać zapiekankę. Wierzch posypać słodką papryką.
4.Zapiekać 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Porady
Zamiast jogurtu można użyć śmietany. Na pewno będzie smakowało lepiej :)
Komentarze