Zapiekanka z kaszy gryczanej z dodatkiem martini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej, pieprzu i łyżeczką masła.
Sos rozprowadzić w 1 szklance wrzątku i zagotować do zgęstnienia.
Cebule pokroić w kostkę zeszklić na oleju z masłem, oprószając szczyptą cukru i przyprawy uniwersalnej.
Dodać mielonkę pokrojoną w kostkę, podsmażyć wlewając Martini.
Ser pokroić w kosteczkę.
Kaszę osączyć, połączyć z sosem, cebulką i mielonką.dodać jajko, energicznie wymieszać.dodać ser , wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą.
Formę keksową/u mnie szklana/ nasmarować masłem roslinnym i przełożyć do niej kaszę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st na ok. 30 minut.
Z tej porcji była połowa formy, warto zrobić podwójną porcję.
Komentarze