Zapiekanka z kaszy jaglanej

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Zapiekanka z kaszy jaglanej - chciałam wypróbować przepis ze starego zeszytu znalezionego na strychu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1, 5 szklanki kaszy jaglanej
    1 cebula
    2 łyżki masła klarowanego
    3 jajka
    sól i pieprz do smaku
    2 filety z kurczaka
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 kulka mozzarelli

Zapiekanka z kaszy jaglanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Po wierzchu przed zapieczeniem posypać mozzarellą. 1. Na początek należy przygotować kaszę - zagotować 2 szklanki wody lekko osolonej i wsypać kaszę jaglaną. Gotować do momentu aż wchłonie całą wodę , wyłączyć gaz i pozostawić pod przykryciem. Na patelni rozgrzać łyżkę masła klarowanego i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać ją do kaszy i wymieszać. Filety z kurczaka oczyszczone, umyte i osuszone oprószyć solą i ziołami prowansalskimi i obsmażyć z obu stron na maśle klarowanym. Do kaszy dodać 3 całe jajka i dokładnie wymieszać, podzielić na 2 części. W naczyniu żaroodpornym ułożyć jedną część kaszy , następnie kurczaka i znów kaszę. Po wierzchu posypać pokruszoną mozzarellą. Zapiec w 180-200 stopni przez ok 40 minut. Można podawać z ketchupem.

Porady

Do kaszy podczas gotowania można dodać kostkę bulionową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2015

Komentarze

Podobne przepisy