Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko

4.5 (164 ocen)

  • 50 min

Pyszna i zdrowa zapiekanka z kaszy jaglanej i bakalii.

  • 50 min

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej
    1 i 1/3 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    1 jajko
    8 śliwek kalifornijskich
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy jaglanej na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną opłukać na sitku w gorącej wodzie, przełożyć do rondelka, zalać mlekiem, gotować ok. 15 minut. Lekko ostudzić (ok.5-10 minut).
  • 2. Śliwki pokroić na pół, a potem na paski. Rodzynki opłukać. Wszystkie bakalie dodać do przestudzonej kaszy, wymieszać.
  • 3. Jajko ubić na puszystą masę (ok.1-2 minut). Wlać do kaszy z bakaliami, wymieszać.
  • 4. Masę z kaszy i bakalii przełożyć do małego naczynia żaroodpornego, ok.20x20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok. 20 minut.
  • 5. Podawać z bitą śmietanką, mlekiem skondensowanym lub dowolnym słodkim sosem.

Porady

Można dodać dowolne inne bakalie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować