Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy i osuszamy.
Ząbek czosnku siekamy. Podsmażamy
na oleju. Dodajemy
szpinak i chwilę smażymy.
2.Ziemniaki obieramy i kroimy
w cienkie plastry. Układamy
w natłuszczonym naczyniu
żaroodpornym. Pieczarki
kroimy i podsmażamy. Filety
kroimy w kostkę, podsmażamy i doprawiamy. Studzimy
i wykładamy na ziemniaki.
3.Majonez mieszamy ze śmietaną,
2 przeciśniętymi przez
praskę ząbkami czosnku
i ziołami. Polewamy mięso.
Wykładamy szpinak i pokrojonego
w plastry pomidora.
Oprószamy solą i pieprzem.
Wykładamy pieczarki. Polewamy
rozkłóconymi jajkami
i posypujemy startym serem.
Przykrywamy folią aluminiową.
Pieczemy godzinę w 180 °C.
Komentarze