Zapiekanka z indyka z kalafiorem w sosie serowym

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Zaczęłam od przygotowania kotlecików, a skończyłam na zapiekance.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 pierś z indyka
    1 kalafior
    4 cebule

    sos:

    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki
    4 łyżki żółtego sera (2 wędzonego i 2 zwykłego)
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z indyka z kalafiorem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka kroimy na małe prostokąty i posypujemy ulubioną mieszanką przypraw. Mięso zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
  • 2. Kalafiora gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie (cukier i sól 1:1) na półtwardo. Odsądzamy z nadmiaru wody na sitku. Indyka obsmażamy z każdej strony na oleju z marynaty. W tym samym oleju podsmażamy cebulkę.
  • zapiekanka 3. 1/3 mleka przelewamy do rondla, a resztę mieszamy z mąką. Większość mleka zagotowujemy, a następnie dodajemy mieszankę z mąką, żółty ser i przyprawy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy kalafior, indyka, cebulkę i wszystko zalewamy sosem. Posypujemy świeżym koperkiem i zapiekamy 35 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kalafior Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować