Zapiekanka z indyka z kalafiorem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka kroimy na małe prostokąty i posypujemy ulubioną mieszanką przypraw. Mięso zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.
2.Kalafiora gotujemy w osolonej i posłodzonej wodzie (cukier i sól 1:1) na półtwardo. Odsądzamy z nadmiaru wody na sitku. Indyka obsmażamy z każdej strony na oleju z marynaty. W tym samym oleju podsmażamy cebulkę.
3.1/3 mleka przelewamy do rondla, a resztę mieszamy z mąką. Większość mleka zagotowujemy, a następnie dodajemy mieszankę z mąką, żółty ser i przyprawy. Do żaroodpornego naczynia wkładamy kalafior, indyka, cebulkę i wszystko zalewamy sosem. Posypujemy świeżym koperkiem i zapiekamy 35 minut w 180*C.
Komentarze