zapiekanka z indykiem

0 (0 ocen)

Pyszna zapiekanka z indykiem i warzywami.

Składniki:

  • 5 porcji:
    1 kg piersi indyka
    2 łyżeczki curry
    kawałek świeżego imbiru
    łyżka masła
    kieliszek białego rumu

    marchewka
    korzeń pietruszki
    por
    ćwiartka selera
    kilka pieczarek
    brokuł
    2 szalotki
    łodyga selera naciowego
    łyżka masła
    domowa przyprawa warzywna lub sól ziołowa
    pieprz ziołowy

    5 ziemniaków
    olej z dodatkiem papryki ostrej, pomidorów i bazylii
    sól

    5 plasterków prosciutto
    15 pomidorków koktajlowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • indyka obsmażamy na maśle 1. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy curry i posiekanym imbirem. Mięso obsmażamy na maśle. Dodajemy kieliszek rumu. Smażymy jeszcze kilka minut.
  • warzywa dusimy na maśle 2. Na maśle podduszamy pieczarki z cebulą, dodajemy startą marchewkę, selera i pietruszkę. Następnie dokładamy pokrojoną łodygę selera naciowego oraz brokuł podzielony na różyczki. Warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Zapiekanki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Na koniec pieczenia na każdej zapiekance kładziemy po kilka pomidorków koktajlowych i pieczemy jeszcze 3-4 minuty.
  • 4. Do naczynek do zapiekania wykładamy podduszone mięso, następnie warstwę podduszonych warzyw. Na wierzch zapiekanki układamy talarki ziemniaków skropionych olejem i oprószonych solą. Na każdej zapiekance kładziemy plaster szynki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować