Zapiekanka z indykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka kroimy w kostkę, posypujemy curry i posiekanym imbirem. Mięso obsmażamy na maśle. Dodajemy kieliszek rumu. Smażymy jeszcze kilka minut.
2.Na maśle podduszamy pieczarki z cebulą, dodajemy startą marchewkę, selera i pietruszkę. Następnie dokładamy pokrojoną łodygę selera naciowego oraz brokuł podzielony na różyczki. Warzywa doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Zapiekanki pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut. Na koniec pieczenia na każdej zapiekance kładziemy po kilka pomidorków koktajlowych i pieczemy jeszcze 3-4 minuty.
4.Do naczynek do zapiekania wykładamy podduszone mięso, następnie warstwę podduszonych warzyw. Na wierzch zapiekanki układamy talarki ziemniaków skropionych olejem i oprószonych solą. Na każdej zapiekance kładziemy plaster szynki.
Komentarze