Zapiekanka z morszczuka cytrynowo miętowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety umyć / zamrożone rozmrozić /,przyprawić solą,pieprzem,sokiem z 1/2 cytryny,zalać mlekiem i wstawić na 2 godz. do lodówki.
2.Filety osączyć przez sito z zalewy,obtoczyć w mące.
3.Cytryny umyć ostrym nożykiem ściąć skórkę,usunąć białe części,sparzyć wrzątkiem i dodatkowo przez sito przepłukać gorącą wodą,pokroić w drobną kostkę.
4.Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na złoty kolor filety,osączyć na papierowym ręczniku.
5.Ryż wsypać do gotującej się osolonej wody z dodatkiem pół łyżki masła i 1 łyżką pokrojonej skórki cytrynowej.Ugotować,wyłożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem.
Na ryżu ułożyć usmażone filety ,posypać skórką z cytryny i drobno pokrojonymi listkami melisy.
6.Żółtka utrzeć z śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu cytrynowego
7.Sosem zalać ułożone ryby,posypać startym serem.
8.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 15 min.Udekorować listkami melisy i cytryną.Podawać gorące.
Komentarze