Zapiekanka z makaronu z szynką, warzywami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać. Pieczarki oczyścić, a papryki umyć i pozbawić gniazd nasiennych.
2.Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka , a paprykę w paseczki. Wszystko podsmażyć na łyżce masła. W czasie smażenia doprawić solą, pieprzem, oregano i bazylią.
3.Szynkę pokroić w półcentymetrową kosteczkę. Makaron ugotować al'dente i ostudzić. Ser zetrzeć na tarce.
4.Formę żaroodporną wysmarować pozostałą łyżką masła i wysypać bułką tartą. Na dno naczynia wyłożyć makaron. Jajka roztrzepać z pesto i ziołami prowansalskimi, zalać nimi makaron. Na makaron wyłożyć 1/3 sera, następnie szynkę, oraz podsmażone i przestudzone warzywa i grzyby.
5.Wszystko przykryć pozostałym serem.
6.Na samym końcu zapiekankę posypać kukurydzą. Piec przez godzinę w 180 st C w nagrzanym piekarniku. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego!
Komentarze