Zapiekanka z marchwi z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 6 min

Ta potrawa jest szczegulnie smaczna gdy jemy ją razem z rodziną polecam naprawde warto a historja tej potrawy jest taka że jest atrakcyjnas

  • 6 min

Składniki:


  • 1 kg marchwi.
    1 łyżka masła.
    1/2 łyżeczki cukru,
    sól, pieprz,
    4 łyżki białego wina.
    100 g śmietany.
    250 g świeżych pieczarek,
    1 pęczek pietruszki.
    150 g żółtego sera (np.goudy)

Zapiekanka z marchwi z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Marchew oczyścić. Umyć i pokroić wzdłuż w ćwiartki. Masło roztopić. Dodać marchew, posypać cukrem. Smażyć ok. 3 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wino gotować 6 minut na wolnym ogniu. Dodać 50 g śmietany. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki. Pietruszkę umyć, osuszyć. Kilka gałązek odłożyć do przybrania, pozostałą pietruszkę drobno posiekać. Ser pokroić w kostkę. W małym płaskim naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami marchew i grzyby, posypać posiekaną pietruszką. Zalać sosem winno-śmietanowym. Posypać kostkami sera i polać pozostałą porcją śmietany. Zapiekać ok. 6 minut. Przybrać gałązkami pietruszki

Porady

jak nie masz jakiegoś produktu to nic ważne jest to jaki masz pomysł

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy